Onze vier favoriete kampvuurspellen

Het kampvuur. Misschien wel hét moment van de kampdag. Napraten over wat we allemaal beleefd hebben, alvast een beetje wegdommelen voor het slapen gaan en misschien stiekem zelfs tegen die ene leuke persoon aankruipen… En ondertussen spelen we natuurlijk toffe spellen, want daarvoor zijn we immers op het Schierzomerkamp!

Weerwolven van Wakkerdam
‘In de nacht komen de weerwolven van Wakkerdam bijeen om iemand te verslinden. Weten de heks of het onschuldige meisje de burgers te redden?!’ Jazeker, we hebben het hier over het superspannende weerwolvenspel. Een heuse hit voor schoolreisjes, kinderfeestjes en natuurlijk: zomerkampen!

Het moment waarop de spelleider de kaartjes uitdeelt is het allerspannendst. Mag je de komende ronde een weerwolf spelen? Of toch weer zo’n suffe burger. Alhoewel. Zie je pokerface maar eens te houden als op jouw kaartje cupido, de jager of de dief staat. Dan is zo’n burgerschap ineens toch niet zo gek.

Kent jouw kampvuurgezelschap dit spel na een paar avonden op z’n duimpje? Laat de bezorgdienst maar vast inladen, het is tijd voor de uitbreidingsset! Let maar op, die Grote Boze Wolf (wij noemen hem de ‘Oer-wolf’) die eenmalig z’n klauw omhoog mag steken om iemand extra te verslinden is echt hilarisch.

36310558612_6964158bab_z.jpg


Het briefjesspel
Een spel dat je werkelijk op elke locatie, elk moment en in elke groep erin kan gooien is het briefjesspel. Of het spel met de hoge hoed. Of het spel met de pan. Hoe mensen het ook noemen, dit spel is ge-wel-dig. Hoe het werkt? Iedere deelnemer krijgt een zelfde aantal briefjes en schrijft daar de naam van iemand op. Handige regel is wel dat iedereen in het gezelschap de personen op de briefjes kent.

De beschreven briefjes gaan allemaal in een pan/hoed/zak/of wat dan ook. En dan begint de pret. Meestal spelen wij drie rondes rondom het kampvuur. De grote groep splitsen we op in kleinere groepjes en daarvan mag steeds om de beurt één iemand in 1 minuut (en geen seconde langer!) aan zijn groepje proberen uit te leggen wie er op het briefje staat. Gevorderde spelers rondom het kampvuur verzameld? Dan is een mooie extra regel dat er geen woorden met hoofdletters gebruikt mogen worden.

Als alle briefjes gespeeld zijn telt ieder groepje het aantal gewonnen briefjes en stopt ze daarna weer terug in de pot. Tijd voor ronde twee, waarbij diezelfde briefjes voorbij komen maar dit keer met slechts één woord beschreven mogen worden. Jury opgelet: één woord, dus ook geen euhhh, misschien geen hoofdletters en al helemaal geen uitbeeldpogingen! Want dat uitbeelden komt bij ronde 3 aan de orde, als het kampvuur tenminste genoeg licht geeft… Extra hilarische tip: gooi er een vierde ronde in, waarbij alleen geluiden gebruikt mogen worden!


Black stories
Nog niet zo bekend, maar onwijs gaaf om als kampvuurspel te spelen is Black stories. De makers noemen het zelf een duister, mysterieus raadspel. En dat is het dus ook! Op kaartjes staan bizarre raadsels. Eén persoon leest zo’n kort verhaaltje voor, de rest vormt het raadselvolk en moet gissen wat er aan de hand is.

Een voorbeeld. “Midden in een zwart bos ligt een dode duiker’. Poeh, hoe is die dode duiker daar gekomen? Waarom is het bos zwart? Het raadvolk mag vragen stellen die te beantwoorden zijn met ‘ja’ en ‘nee’. Superlastig maar oh zo tof!


De Notenclub
Je opa en oma kennen de Notenclub sowieso nog wel van televisie. En misschien zelfs je ouders ook wel. Op het Schierzomerkamp hebben we een eigen variant gemaakt, die het geweldig doet rondom het kampvuur. Het idee: jij neemt een zin uit een liedje in je hoofd en telt het aantal woorden. De rest van de groep vraagt naar één van de woorden door bijvoorbeeld te zeggen “nummer 4 graag”. Jij zegt welk woord op de vierde plek in de zin staat en de groep moet een liedje zingen met dat woord erin. En zo door tot ze erachter komen welke zin en dus welk liedje jij in je hoofd had.

Wat natuurlijk nóg toffer is, is dit spel spelen met de kampliedjes van het Schierzomerkamp! 

36130216702_d2da5708f3_z.jpg


De innerlijke mens…
Allemaal toffe spellen voor rondom het kampvuur. Die natuurlijk het allerleukste zijn als je er ook iets lekkers bij eet of drinkt. Dé hit hierbij is natuurlijk een broodje boven het vuur roosteren. Daarover meer in een volgende blog!

ps.
Trouwens… Die duiker in dat bos? Er woedde een bosbrand en de helikopters die water uit zee over de bossen gooiden hadden per ongeluk een duiker meegeschept. Simpel toch? ;)